I Love You So

Popdalszövegek magyarra fordítva. Vagy átköltve.

Friss topikok

  • Holnap Kapitány: @mafi mushkila: most, iksz év után újra meghallgatva Dylant, nagyon érdekesnek találom az előadását. (2023.05.07. 11:00) Hajnali eső
  • Holnap Kapitány: @Webex fan: köszi, javítottam. (2023.03.07. 08:48) Kerüld az árnyat
  • Holnap Kapitány: @Terézágyú: tartok tőle, hogy valamilyen furcsa ál-akadémizmus jegyében elrugaszkodsz a gyakorlat... (2022.10.08. 10:59) Canterbury mesék - általános előbeszéd (részlet)
  • mafi mushkila: Kollab! :) (2022.07.09. 10:29) Érted dobog
  • mafi mushkila: Erre én is kíváncsi vagyok, amikor majd meglesz az időgépem, elmegyek megkérdezni :) Akkor csak a... (2021.08.27. 13:03) Mentőkocsi blues

Címkék

Jó éjt

2019.12.20. 17:02 Holnap Kapitány

Hát, elérkezett a hömpölygő produkció éjszakába hajló vége: Lennon-McCartney: Good Night.

Idéztem már Ian MacDonaldot, aki "a Beatles hosszú délutánja"-ként beszélt a Fehér Albumról -- számomra ennél tömörebben és találóbban senki sem fejezte ki, miről szól a kilencvenhárom perc. Különösen igaz ez a produkció második felére. Bródy Jánostól kölcsönzött gondolattal: "kúsznak az árnyak az otthonom falán".

A dalt Ringo Starr adja elő, szimfonikus zenekar és vokálegyüttes kíséretében. Korábbi verziókban a Beatles tagjai is játszottak és énekeltek, de végül úgy döntöttek, a dalnak jobban fog állni a nagyzenekari hangszerelés, amit maga Lennon rendelt meg "sziruposként" a producer George Martintól. És, mint korábban már annyiszor, ismét a legjobb hangzást találták el a szóba jöhetők közül.

Annak, hogy a szám nem hajlik giccsbe, a szöveg az oka: Lennon sorai teljesen profánok, és a szokásos (fél-)vallási rituálé nélkül teremtenek mély spiritualitást. Az összetartozás, a közös lelki mező gondolata két nagyon egyszerű sorban mutatkozik meg a legszebben: "Dream sweet dreams for me / Dream sweet dreams for you". Mint ha csak az Imagine korai vázlatát hallanánk.

A Fehér Album harminc számából mindenki különösebb fáradság nélkül összeállíthatná azt a tizenöt-tizenhatot, ami saját ízlése szerint a legjobb, töltelékmentes műsort jelentené, és nem haladná meg egy album szokásos hosszát. Ezzel viszont éppen az veszne el, ami különlegessé teszi a lassú, és időnként fájdalmas bomlásban lévő zenekar szerteágazó alkotását. Ennek a produkciónak a Beatles eredetileg az A Doll's House (Babaház) címet szerette volna adni, ám szerencsétlen véletlenként a Family együttes is pont akkor adta ki hasonló című debütáló albumát. Lennonék így visszakoztak, és ennek a kifejező cím mellett a John 'Patrick' Byrne által tervezett pazar borító is áldozatul esett. Megmaradt viszont a zene: "csak a szél őrzi meg, amit írtál belé, / nem a föld pora a lábad nyomát." (Sülyi Péter).

Holnap itt az év legsötétebb napja, azután pedig... boldog karácsonyt! :)


Jó éjt

Jő az éj, az árnya mély
Adj reményt, jó éjt
Ellobbant az esti fény
Adj reményt, jó éjt

  Álmodban, ha látsz
  Álmomban te jársz

Hunyd le két szemed, mint én
Adj reményt, jó éjt
Száll a Hold az éj egén
Adj reményt, jó éjt

  Álmodban, ha látsz
  Álmomban te jársz

Hunyd le két szemed, mint én
Adj reményt, jó éjt
Ellobbant az esti fény
Adj reményt, jó éjt

  Álmodban, ha látsz
  Álmomban te jársz

Jó éjt, jó éjt mindenkinek
Mindenkinek, mindenhol
Jó éjt 

Eredeti szöveg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveyouso.blog.hu/api/trackback/id/tr7915360356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása