I Love You So

Popdalszövegek magyarra fordítva. Vagy átköltve.

Friss topikok

  • Holnap Kapitány: @Terézágyú: köszi a kikeresést! Szerintem Lennon pontosan értékel. A Plastic Ono Band színvonala t... (2019.08.07. 12:04) Szülinapodra
  • Terézágyú: @Holnap Kapitány: Igen. "Senkise bámulna meg minket"... De a "részeg hanghordozás" miatt ez erőse... (2019.06.03. 14:24) Az utcán is csinálhatnánk
  • Terézágyú: Jó! (2019.05.07. 11:22) Mondd, mért kerülsz?
  • Holnap Kapitány: @Terézágyú: köszkösz! :) (2019.05.04. 14:21) Rocky Racoon
  • Terézágyú: Nem, nem szól kevesebbről :))))) (2019.04.08. 10:41) Malackák

Címkék

Julia

2019.06.10. 13:07 Holnap Kapitány

Lennon-McCartney: Julia. John Lennon szólóban előadott száma időben az utolsó volt, amit a Fehér album felvételei során rögzítettek, a szerkesztés során pedig a dupla LP első lemezének végére került. De nem csak  helyzetében, hanem hangvételében is szélsőséget képvisel a Beatles életművében: ennyire személyes, kitárulkozó számot soha máskor nem adtak ki.

Julia Stanley John Lennon szabad szellemű édesanyja volt, aki előbb elhagyta a családját (Johnt gyerekkora nagy részében nénikéje, Mimi nevelte), később visszatért, és támogatta a fiatal Lennon művészi kibontakozását. Negyvennégy évesen, fia 17 éves korábban végül tragikus közlekedési baleset áldozata lett: egy szolgálaton kívüli részeg rendőr gázolta el házuk előtt.

Az édesanyjához fűződő traumák Lennon egész életét végigkísérték. Pályája szempontjából a kezdet kezdetén kapcsot teremtettek közte és Paul McCartney között, aki 14 éves korában veszítette el anyukáját, majd pedig, a Beatles késői időszakától, Yoko Onohoz fűződő viszonyán át voltak döntő befolyással a művészetére. A Julia egészen konkrétan arról szól, hogyan talál Lennon új intimitást Yokoval kialakított kapcsolatában, és ez hogyan oldja fel anyjához való ragaszkodását. Azonban a dal címzettje továbbra is Julia, akinek neve kevesebb mint három perc alatt tizenötször hangzik el az eredeti szövegben -- ez a kísérlet hát aligha mondható sikeresnek, amit az is jelez, hogy Lennon még éveken keresztül írta anyjának címzett kétségbeesett dalait.

 
Julia

Amit mondok, szó szerint ne vedd
Azért mondom, hogy figyelj rám, Julia

Julia, engem hív az óceángyermek
Énekel bennem a szív, Julia

Kagylószín két szemén mosoly száll a szélnek
Énekel bennem a szív, Julia

Égen libben haja, és ott kereng, ott dereng
Hol jár a nap

Julia, nézd, a hold hajnalban ébred
Énekel bennem a szív, Julia

Hogyha szívem hallgatag
Eszem csendben nem marad, Julia

Julia, a párás part csendesebb éjjel
Énekel bennem a szív, Julia

Hmm, hmm, hmm, a gyermek
Énekel, és messze hív, Julia
Julia

Eredeti szöveg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iloveyouso.blog.hu/api/trackback/id/tr3614887074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.